Skip to content

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ή ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25/09/2009

kdap_meaΗ προεκλογική περίοδος έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία μετά και τις «τηλεμαχίες» των «αρχηγών» τους, όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πείσουν τον λαό.  Λες και ο λαός είναι ένα κουβάρι, μια μάζα, ένα ζυμάρι και θέλουν να μας πλάσουν κατά πως θέλουν αυτοί .

Ερωτοτροπούν με την εξουσία .  Αλλά την πολιτική την έβαλαν στο ράφι σαν γεροντοκόρη και κάνουν ότι μπορούν να φανταστουν για να πάρουν την ψήφο . Δεν διστάζουν να μας προσβάλλουν πολλές φορές και να υποτιμούν την νοημοσύνη μας .

Άραγε θα μπορέσουν να μας δώσουν όχι αόριστες απαντήσεις αλλά πολιτικές και συνάμα κοινωνικές , γιατι η αναπηρία όπως και όλα τα άλλα θέματα (παιδεία , υγεία , κλπ) είναι πρώτα κοινωνικό και πολιτικό και όχι πλέον θέμα «ευαισθησίας» που το βάζουν οι πολιτικάντιδες γιατί τους βολεύει.

Λοιπόν κυρίες κύριοι, έχει γίνει ποτέ καταγραφή των ατόμων με αναπηρία βασισμένη σε στατιστικές μελέτες (οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση, μορφωτικό επίπεδο κλπ).  Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική για την αναπηρία.  Δεν υπάρχει εθνικό μητρώο αναπήρων (όλοι ξέρουμε πως λειτουργούν οι υγειονομικές επιτροπές για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας , υπαρχει μια πελατιακή και ψηφοθηρική σχέση) .

Τα προβλήματα πολλά για τους ανθρώπους με αναπηρία στην καθημερινή ζωή τους , υπάρχει καθαρά πρόβλημα επιβίωσης.

Ένα κέντρο αποκατάστασης υπάρχει και αυτό λειτουργεί με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1970, ενώ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά κέντρα προσφέροντας υπηρεσίες αποκατάστασης αμφιβόλου ποιότητας και με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους.

Στο τομέα της πρόληψης εδώ είναι μεσαίωνας . Από τροχαία και εργατικά ατυχήματα έχουμε κάθε χρόνο χιλιάδες σοβαρά τραυματίες ( τι κάνει η ΓΣΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας , το υπουργείο Υγείας για ενημέρωση και πρόληψη λες και η αναπηρία βρισκεται μόνο σε μια ομάδα πληθυσμου και τους αλλους συμπολίτες μας δεν τους αφορά), αντί για αυτά μόνο εισπρακτικά παίρνουν .

Η εκπαίδευση , η πρόσβαση , η εργασία, η κοινωνική φροντίδα κάνουν την ζωή των ανθρώπων με αναπηρία να μοιάζει εικονική πραγματικότητα .

Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχει 1 στους 10 μαθητές με αναπηρία, τα ειδικά σχολεία λειτουργουν με βασικές ελλείψεις προσωπικού και σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού , η υποβάθμισή τους είναι κάτι παραπάνω από ορατη .  Οι τάξεις ένταξης είναι το άλλοθι της πολιτείας, η οποία χωρίς την απαραίτητη υποδομή αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται .

Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο σύμφωνα με εκτιμήσεις το 80% των εντάξιμων ανθρώπων με αναπηρία δεν εργάζεται και το 1% μόνο των ευπαθών ομάδων πληθυσμού εργάζεται.

Η κοινωνική φροντίδα και η πρόνοια θυμίζει περισσότερο ελεημοσύνη παρά μια ανθρωποκεντρικά σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική (βλέπε ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ Χίου )

Βγείτε από τα μαύρα κολαριστά κουστούμια σας και θυμηθείτε ότι μια ράμπα δεν φέρνει τον πολιτισμο , το πολύ πολύ να σώσετε την ψυχή σας .

Ας σκεπτόμαστε και να δρούμε πολιτικά – κοινωνικά – ανθρωποκεντρικά και πριν και μετά τις εκλογές κυρίως .  Ας μην γίνουμε προξενήτρες για την εξουσία τους .

Τα όνειρα μας και η αξιοπρέπειά μας είναι ζωντανά! Τα δικά σας;

Παντελής Καλόγερος

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: