Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΧΙΟΥ

28/01/2010

Για χρόνια σε όλη την Ευρώπη, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις υπόσχονταν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του καπιταλισμού, με την πολιτική σκληρής λιτότητας, ελαστικής εργασίας, μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, με την απελευθέρωση και «αυτορρύθμιση» των αγορών, με την υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον υπερδανεισμό και την κερδοσκοπία. Όμως αυτή η πολιτική των υπερκερδών για τους πλούσιους και της συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων όχι μόνο δεν οδήγησε στην ευημερία, αλλά αντίθετα ήταν αυτή που οδήγησε στο σκάσιμο της φούσκας του σύγχρονου καπιταλισμού, στην οικονομική κατάρρευση και την ύφεση, στην βαθύτερη οικονομική κρίση του συστήματος εδώ και πάνω από 80 χρόνια.

Οι ίδιες δυνάμεις επικαλούνται σήμερα την ίδια ακριβώς πολιτική και για την… έξοδο από την κρίση, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία, ισοπεδώνοντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, σπρώχνοντας όλο και πιο βαθιά στον κοινωνικό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα. Όλες οι δυνάμεις της εξουσίας συνασπίζονται για να περάσει αυτή η πολιτική: ο ΣΕΒ, ο μηχανισμός της ΕΕ, η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ που συμφωνεί στα αντιλαϊκά μέτρα, το ΛΑΟΣ που δεν βλέπει πουθενά εργοδότες, τράπεζες και ΕΕ και του φταίνε για όλα οι…μετανάστες και τέλος τα θλιβερά παπαγαλάκια των περιβόητων διεθνών ‘οίκων αξιολόγησης’ και των εγχώριων ΜΜΕ, που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι πρέπει να καταστραφούν οι εργαζόμενοι για να… σωθεί η χώρα.

Μέσα σε όλα αυτά μας φέρνουν και τον «Καλλικράτη» για να συμπληρώσουν. Έρχονται να μας επιβάλλουν τον ακόμα μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στη λήψη αποφάσεων και εξουσιών στη σχέση τοπικού με το κράτος. Οι νέες αυτοδιοικητικές περιφέρειες προβλέπεται να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές των σημερινών ΟΤΑ, όπως της προστασίας της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της παιδικής και τρίτης ηλικίας. Μέσω αυτής της εκχώρησης κρατικών αρμοδιοτήτων προωθείται ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών, καθώς και μεγαλύτερη επιχειρηματικοποίησή τους. Ενδεικτικό αυτού και ο νέος θεσμός «Ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης», ένας “ενδιάμεσος” των επιχειρηματιών, των δημοτών και της δημοτικής αρχής. Η ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματοποίηση και η “καλύτερη” επιβολή αποφάσεων μέσω των τοπικών (?) “αρμοδίων” έρχεται. Η «καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» άλλωστε όπως διακηρύττουν είναι από τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος «Καλλικράτη». Εμάς λοιπόν στους “αναρμόδιους” το μόνο που μας αφήνουν είναι να περιμένουμε να μας… “αξιοποιήσουν”. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός θα “πονέσουν, αλλά και θα λυτρώσουν”, αναφερόμενος στις “ριζικές αλλαγές”.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ για να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση του πάνω στα ερείπια των κοινωνικών μας δικαιωμάτων. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. Με οργάνωση απ’ τα κάτω, με μαζικές συνελεύσεις και αγωνιστικό συντονισμό όλων των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο την πανεργατική, ενωτική, μαχητική απάντηση που είναι σήμερα αναγκαία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον χυδαίο απεργοσπαστικό ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις οποιεσδήποτε τοπικές και κεντρικές γραφειοκρατίες.

  • Να παλέψουμε για την ανατροπή του ‘Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης’ της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Να σηκώσουμε τη δική μας λογική των κινήσεων πόλης ενάντια στα σχέδια που μας ετοιμάζουν. Τέλος στις λογικές της ανάθεσης και τους ειδικούς και αρμοδίους. Ποιος ξέρει καλύτερα από εμάς για εμάς; Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με από τα κάτω διαδικασίες για την πόλη και το νησί μας.

Για όλα αυτά καθώς και για την καλύτερη συγκρότηση και αποτελεσματικότερο τρόπο παρέμβασής μας σαν ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου θα συζητήσουμε την Κυριακή 31/01, 11:30 π.μ. στο καφέ «Μεζάς». Υπενθυμίζουμε ότι η συνέλευση λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και είναι ανοικτή σε κάθε άτομο που μπορεί να εμπνέεται και θέλει να παλέψει, να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει στις διαδικασίες μας.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου

No comments yet

Σχολιάστε