Skip to content

Για τον αγώνα των εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο

24/05/2011

Οι αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας, που από τον περασμένο Γενάρη προωθεί η κυβέρνηση, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα αποτελέσματά τους. Ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία, ουρές στο ΙΚΑ και τα λοιπά Ταμεία, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται κατά καιρούς να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα. Και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το βασικό πακέτο μέτρων. Έχουν «μόνο» απολυθεί συμβασιούχοι, και το δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, τους φαρμακοποιούς, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. (οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες τους εδώ και πάνω από 7 μήνες).

Ακολουθεί η πραγματική κατεδάφιση: μείωση κατά 40% των δαπανών για τη δημόσια υγεία, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, διάλυση του ΙΚΑ και δημιουργία ενός νέου συστήματος που φιλοδοξεί να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κλπ) με τη μισή χρηματοδότηση από αυτή που μέχρι τώρα έπαιρνε μόνο το ΙΚΑ.

Η πιο στυγνή έκφραση αυτής της πολιτικής είναι οι διαταγές του Λοβέρδου για υποχρεωτική πληρωμή εισιτηρίου στα νοσοκομεία, που εν μια νυκτί από 3 ευρώ έγινε 5 (αύριο ποιος ξέρει πόσα), και η απαγόρευση νοσηλείας των ανασφάλιστων! Ας σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί οι ανασφάλιστοι. Είναι το 45% των νέων που είναι άνεργοι, είναι το 20% του γενικού πληθυσμού που είναι επίσης άνεργοι, είναι οι χιλιάδες απασχολούμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιστασιακά, «μαύρα», με απόδειξη δαπάνης, με τους χιλιάδες τρόπους που η εργοδοσία έχει εφεύρει για να κάνει την εκμετάλλευση πιο άγρια και αυτή η ίδια κυβέρνηση όχι μόνο ανέχεται αλλά και διαφημίζει σαν επιτυχία της στην Τρόικα, είναι οι μετανάστες που δεν τους δίνεται άδεια εργασίας, είναι γενικά οι φτωχοί και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι τελευταίοι που μπορούν να καταφύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Εκείνοι που “έπαιξαν” και έκλεψαν τα λεφτά από τα ταμεία (και όχι μόνο), μας καλούν τώρα να πληρώσουμε για ακόμα μία φορά κι ας έχουμε ήδη πληρώσει για όλα με τον ιδρώτα μας, στους φόρους μας, τις εισφορές μας. Δε διαπραγματευόμαστε την κοινωνική αλληλεγγύη που κατακτήσαμε μέσα από δεκαετίες αγώνων για αναδιανεμητική κοινωνική ασφάλιση και δημόσιο σύστημα υγείας για όλους..

Αφαιρώντας μας κάθε εργατική κατάκτηση και κάθε δικαίωμα σε δημόσια – δωρεάν υγεία και κοινωνική ασφάλιση, αφαιρώντας από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του νοσοκομείου, γυρεύουν να εξοικονομηθούν τα χρήματα που χρειάζονται, για το δήθεν πρόγραμμα εξυγείανσης όπως το αποκαλούν, απαξίωσης – ιδιωτικοποίησης και πλήρους παράδοσης της δημόσιας υγείας στο κεφάλαιο και την κερδοφορία του όπως το λέμε εμείς. Τα πρώτα αποτελέσματα της εξοικονόμησης αυτής φαίνονται άλλωστε στις εργολαβίες και φιέστες εγκαινίων που διοργανώνουν για τη νέα πτέρυγα. Τί έχουν να πουν σχετικά με αυτό αλήθεια, όλοι εκείνοι οι “αρμόδιοι”(?) που τόσο καιρό παρακολουθούν στενά και παρεμβαίνουν συνεχώς, ενώ τώρα σιωπούν για το θέμα της νέας πτέρυγας, από την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κα Τσουρή, μέχρι τον ανάδοχο του έργου κο Βίο;

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και γενικά στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν ξεκινήσει από καιρό τον αγώνα. Συχνά συκοφαντημένοι παλεύουν όχι μόνο για το ψωμί τους, αλλά και για ένα σύστημα που να εξασφαλίζει την υγεία όλων μας. Όμως αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο ή κυρίως δικός τους. Η δημόσια υγεία είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση όλων μας και πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τις μορφές οργάνωσης για να τη διεκδικήσουμε. Νίκη λοιπόν σε όλους εκείνους που αντιπαλεύουν τις επιταγές κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και στο χώρο της υγείας, νίκη και στους εργαζόμενους στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για το αυτονόητο, για τα δεδουλευμένα υπερωριών, νυχτερινών και αργιών του τελευταίου εξαμήνου. Ελπίζουμε πως όλοι μαζί θα αναζητήσουμε τις συλλογικές εκείνες μορφές οργάνωσης, αγώνα και δράσης από τη σκοπιά των κοινών ταξικών μας συμφερόντων ως εργαζόμενοι και άνεργοι. Ενόψει μάλιστα και της Τετάρτης 1 Ιούνη, κοινή μέρα δράσης για τη δημόσια και δωρεάν υγεία, διεκδικώντας δωρεάν δημόσια υγεία για όλους με δυναμικές και δραστικές μορφές πάλης.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: