Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για το ΝΑΤ και τον Οίκο του Ναύτου

15/03/2012

Η κατάργηση του Οίκου του Ναύτου και η ένταξη του ΝΑΤ στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μέρος της αντεργατικής πολιτικής την οποία χαράζει και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-τραπεζιτών, μαζί με ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, παρέα βεβαίως με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Συγχωνεύοντας και ενοποιώντας τα ταμεία ακολουθείται ανάλογη λογική της συγχώνευσης/κατάργησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων και δημοσίων οργανισμών. Προκειμένου να εξισορροπήσουν το χάλι και τις συνέπειες των υπολοίπων ταμείων που διέλυσαν, συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα στην καταστροφή. Το κούρεμα αποτελεί σημαντική πτυχή της “χρεοκοπίας” τους, μιας και τα αποθεματικά των ταμείων μετά το τζογάρισμα του χρηματιστηρίου, μετατράπηκαν – “επενδύθηκαν” όσα απέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε δομημένα ομόλογα είτε με τη συγκατάθεση των υπευθύνων διαχείρισης των ταμείων, είτε με “πρωτοβουλία” της ίδιας της τράπεζας της Ελλάδας. Ασφαλώς πρόκειται για τα γνωστά ομόλογα που τώρα κουρεύουν, με τις συνέπειες του κουρέματος να αντανακλώνται στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και παροχών. Εννοείται βεβαίως πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες συγχωνεύσεις που πραγματοποιούνται, έχουν εκτός από τα κύρια και τα “παράπλευρα” θύματα, τους υπαλλήλους που εργάζονται στα διάφορα πόστα λειτουργίας των ταμείων, ιδρυμάτων και οργανισμών.

Στην ουσία και στο σύνολό της πρόκειται για τη λογική των αριθμών και μιας στεγνής, επικίνδυνης και αναποτελεσματικής τελικά λογιστικής αντιμετώπισης πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, για χάρη της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών. Βάζοντας στην κλίνη του προκρούστη την υγεία (που σε τέτοιες μάλιστα περιόδους κρίσης σαν σήμερα, οι ανάγκες σε παροχές υγείας αυξάνονται κατακόρυφα), την ασφάλιση, την εργασία, τις συντάξεις και τους μισθούς η συγκυβέρνηση της χρεοκοπίας αποσκοπεί να μετατρέψει τη χώρα σε “Ειδική Οικονομική Ζώνη”, αντίστοιχου βιοτικού επιπέδου της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με τάσεις προσέγγισης ακόμα και της Κίνας. Ιδανικό πόλο δηλαδή προσέλκυσης “επενδύσεων” για το πολυεθνικό κεφάλαιο χάρη στο φτηνό εργατικό κόστος που θα έχει η χώρα. Κοινώς θα δουλεύουμε για ψίχουλα, με κομμένους μισθούς σε επίπεδα των προαναφερθέντων χωρών, αν όχι κι ακόμα πιο κάτω, με κομμένες και αβέβαιες συντάξεις, χωρίς παροχές υγείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παιδείας, πρόνοιας για την κερδοφορία τους εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Για αυτούς δουλεύουν οι (συγ)κυβερνώντες μας, αυτό εννοούν οι κύριοι αυτοί με τους όρους ανάπτυξη και επενδύσεις. Κι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των οικονομικών τους προϊσταμένων, είναι με την επίθεση στα δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα συμφέροντα και τις ζωές των εργαζομένων.

Συνεπώς οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ναυτικοί καθώς και οι εργαζόμενοι στον Οίκο του Ναύτου, αντιλαμβανόμενοι πως τους περιμένει η ίδια μοίρα που περιμένει και το υπόλοιπο μέρος του εργαζόμενου λαού απεργούν, καταλαμβάνουν κτήρια, παρεμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια, βγαίνουν στο δρόμο και παλεύουν. Ο αγώνας τους είναι και αγώνας κάθε εργαζόμενου σε κάθε κλάδο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα τους.

Για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε πως όλα τα ρυάκια του λαϊκού αγώνα οφείλουν να ενωθούν στην κοινή δράση τους σε έναν ορμητικό χείμαρρο ρήξης και ανατροπής, που θα σαρώσει εκείνους που εξαπολύουν αυτή την αντιλαϊκή επίθεση πάνω μας και θα στείλει από εκεί που ήρθαν τρόικες, ΕΕ και κεφάλαιο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επιβάλλουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας την ανατροπή τους και την επαναθεμελίωση των δικαιωμάτων μας στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό. Να διεκδικήσουμε και να οικοδομήσουμε την κοινωνία των ονείρων μας και των αναγκών μας, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας σε μια αξιοβίωτη ζωή δίχως το βραχνά των μεσαζόντων και της ολιγαρχίας του πλούτου.

ΥΓ: Τον ύστατο χαιρετισμό απευθύνουμε στο σύντροφο, αγωνιστή και κομμουνιστή καπετάν Νικόλα Γιόμελο που έφυγε πριν λίγες μέρες, καθώς και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Η καλύτερη απόδοση τιμής στο πρόσωπό του θα είναι οι αγώνες μας για όλα εκείνα που πάλεψε και για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: