Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Χίος γίνεται… μπαταρία με fast track

29/03/2012

Μας παραμυθιάζουν για ανάπτυξη!!! Αυτοί που απειλούν το περιβάλλον και τον πλανήτη με καταστροφή, βρήκαν ακόμα και μέσα στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση νέο πεδίο κερδοφορίας για να επεκτείνουν τις μπίζνες. Αυτοί που εφαρμόζουν την αντεργατική και ανθρωποκτόνα πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ βάλθηκαν να μας δείξουν το δρόμο της πράσινης κερδοφορίας στο νησί και την περιφέρειά μας.

Ο καπιταλισμός για να σώσει τα κέρδη του κεφαλαίου αναζητά σαν ζόμπι διαρκώς φρέσκο ζωτικό χώρο για να επεκταθεί διεκδικώντας το δημόσιο και φυσικό πλούτο από τα λιμάνια και τη γη, μέχρι την ενέργεια και το νερό, προσπαθώντας να αντλήσει αν μπορεί και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας.

Η αναθέρμανση του ζητήματος της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και στο νησί μας προφανώς και εντάσσεται σε αυτή την λογική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-τραπεζιτώνΗ Χίος ως «Νησί Χαμηλής Αξίας τοπιακά και πολιτισμικά» και «Περιοχή χωρίς ιδιαίτερο τουριστικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον» κρίνεται κατάλληλη για ανεμογεννήτριες όπως μας ενημερώνουν!!!

Η δημόσια συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα για το ζήτημα των αιολικών πάρκων της εταιρείας ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA έχει αναδείξει ήδη πλήθος πλευρών του ζητήματος. Θα συνοψίσουμε τις κυριότερες:

  • Η χρήση της αιολικής ενέργειας δεν είναι προς το κοινωνικό συμφέρον γενικά και αόριστα.Τα αιολικά πάρκα – βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι μορφή «πράσινης» επιχειρηματικότητας προς όφελος των εταιριών που τις κατασκευάζουν και τις εγκαθιστούν.

  • Το ενεργειακό κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών δεν ισοσταθμίζεται από την παραγόμενη ενέργεια, που κακώς ονομάστηκε εναλλακτική, γιατί σε τέτοια κλίμακα είναι πάντοτε συμπληρωματική.

  • Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταιρίες είτε λυμαίνονται έναντι εξευτελιστικών ενοικίων δημόσιες εκτάσεις είτε ψευδώς τις παρουσιάζουν ως ιδιωτικές, διευκολυνόμενες από την κεντρική και τις τοπικές εξουσίες στο πλαίσιο της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας

  • Η εγκατάστασή τους καταστρέφει ανεπανόρθωτα τον περιβάλλοντα χώρο (διάνοιξη δρόμων σε δασικές εκτάσεις, “φύτεμα” όγκων από μπετόν σε κορυφογραμμές βουνών, χρήση περιοχών Natura και αρχαιολογικής αξίας, επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής) και μετά από 15-20 χρόνια χρήσης αφήνει πίσω της ένα βιομηχανικό νεκροταφείο. Η αλλοίωση της περιοχής και η οπτική όχληση θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ίδια τη φυσιογνωμία του τοπίου αλλά και στη ζωή και την εργασία των ίδιων των κατοίκων

  • Το σημαντικότερο απ’ όλα, εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου και υπό παρόμοιες συνθήκες σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την πλήρη άλωση της ΔΕΗ από το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Επειδή η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και τις λαϊκές ανάγκες και να σχεδιάζεται μετά από προσεκτική μελέτη των ενεργειακών αναγκών της κάθε περιοχής και της χώρας γενικότερα. Όπως υποστηρίζουν ανεξάρτητες από επιχειρηματικά συμφέροντα επιστημονικές έρευνες διεθνώς, τα κεντρικά – ιεραρχικά μοντέλα παραγωγής και διανομής ενέργειας δεν μπορούν ποτέ να είναι οικολογικά, όπως μπορούν να είναι τα αποκεντρωμένα – κατανεμημένα ή ομότιμα δίκτυα.

Το σύνολο της κοινωνίας της Χίου οφείλει να σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους “επένδυση”, που καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, και δεν αφορά ανάπτυξη ή θέσεις εργασίας όπως ισχυρίζονται και οι επιχειρηματίες και οι τοπικοί πολιτικοί τους υπάλληλοι. Βλέπουμε και τα ανάλογα παραμύθια σε κεντρικό επίπεδο πως ερμηνεύονται. Καμία « διαβούλευση» (η οποία μάλιστα γίνεται και εσπευσμένα για να προλάβουν τις εκλογές) δεν μπορεί να γίνει για το πώς θα υπονομεύει η ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA και η κάθε εταιρία το μέλλον του τόπου μας.

Όλες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, με την κοινή μας δράση, οφείλουμε να αποκρούσουμε την επίθεση. Να μην αφήσουμε καμία πολυεθνική και κανένα πολιτικό τους εκπρόσωπο να κάμει κουμάντο στον τόπο μας καταστρέφοντας τη φύση και τις ζωές μας. Εκκινώντας με αντικαπιταλιστικό πρόσημο, οφείλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο και την προοπτική που θα μπορεί να εξασφαλίσει το κοινό μας καλό και τη βελτίωση της ζωής μας, με σεβασμό και κατάργηση της εκμετάλλευσης φύσης και ανθρώπου, χωρίς εξωτερικούς ρυθμιστές και αχθοφόρους των ονείρων μας που θα κοιτούν μόνο πως να γεμίσουν οι τσέπες τους.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: