Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο χαστούκι στα κόμματα του μνημονίου, νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς και ραγδαία άνοδος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές

18/05/2012

Νέο ηχηρό μήνυμα έδωσαν οι φετινές φοιτητές εκλογές. Για μια ακόμα φορά, μετά και τις εκλογές της 6ης Μάη, τα κόμματα του μαύρου κυβερνητικού μετώπου και οι φοιτητικές παρατάξεις τους ΠΑΣΠ- ΔΑΠ, δέχονται μια συντριπτική ήττα. Και οι δύο υποστηρικτές της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, οι εκφραστές της διαπλοκής με το επιχειρηματικό κατεστημένο των πανεπιστημίων, της αποπολιτικοποίησης και των πελατειακών σχέσεων σημειώνουν ραγδαία πτώση. Η ΠΑΣΠ πέφτει κατακόρυφα πάνω από 8% ενώ μικρότερη αλλά σημαντική πτώση έχει και η ΔΑΠ. Από την πτώση των δύο αυτών δυνάμεων οφείλεται και η αύξηση της αποχής. Αντίθετα, οι δυνάμεις της Αριστεράς και του φοιτητικού κινήματος σημειώνουν σοβαρή άνοδο. Η ΠΚΣ, σε αντιστοιχία με το ΚΚΕ, συγκρατεί το ποσοστό της στα ΑΕΙ και ανεβαίνει κατά 3% στα ΤΕΙ, αδυνατώντας να επικοινωνήσει με τη μαχητική αριστερή τάση του φοιτητικού σώματος, πληρώνοντας την γραμμή περιχαράκωσης και απουσίας από τους φοιτητικούς αγώνες. Η ΑΡΕΝ σημειώνει σημαντική άνοδο αξιοποιώντας το ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την παρουσία της στους αγώνες. Ωστόσο, στις ζωντανές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος μια διαχειριστική και φιλο-ΕΕ πολιτική λογική αδυνατεί να γίνει πλειοψηφική. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σημειώνουν οι δυνάμεις της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η ΕΑΑΚ. Τα ποσοστά της ΕΑΑΚ, που στις μεγάλες πόλεις και σχολές διεμβολίζουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, αποδεικνύουν ότι μια γραμμή ρήξης και ανατροπής, που βασίζεται πάνω στην ίδια την ανυποχώρητη πάλη, είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά μπορεί να βρει μαζική στήριξη.

Ταυτόχρονα, σημαντική άνοδο στις δυνάμεις τους και ιδιαιτέρως μεγάλα ποσοστά παρουσιάζουν στη Χίο και στις τρεις σχολές, τα ανεξάρτητα (που δεν έχουν εντάξει τον εαυτό τους σε κανέναν από τους προαναφερόμενους πολιτικούς σχηματισμούς) κινηματικά φοιτητικά σχήματα, τα οποία αποτελούνται από μάχιμους αγωνιστές, που αντιπάλεψαν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στους ίδιους δρόμους και στους περισσότερους αγώνες όλης τη προηγούμενης περιόδου. Κάτι που δείχνει πως και στη Χίο όπως και σε όλη την Ελλάδα, ο δρόμος του αγώνα και της συνολικής ρήξης, κερδίζει έδαφος έναντι της λογικής της ανοχής, της σιωπής και της υποταγής και ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες για ένα κίνημα πραγματικά ρηξιακό και ανατρεπτικό.

Το φοιτητικό κίνημα έχει μπροστά του πολλά βήματα για την ανατροπή και εντός των πανεπιστημίων αλλά και συνολικά στην κοινωνία, μέσα και στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού. Τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν έναν αέρα αισιοδοξίας για τις μάχες τις επόμενης μέρας, για τους αγώνες που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και για την αναγκαία κοινή δράση της Αριστεράς σε αυτούς.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: