Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέσεις και προτάσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου για την αντιφασιστική πρωτοβουλία

25/10/2012

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, πιστός υπηρέτης της τρόικας, των βιομηχάνων και των τραπεζών, έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της και προχωράει σε νέο γύρο σκληρής επίθεσης προς συνταξιούχους, εργαζόμενους και νεολαία. Διαλύει την Παιδεία και την Υγεία, ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, κόβει μισθούς και συντάξεις, μας οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το κεφάλαιο όμως, όχι μόνο μας επιβάλει τα μέτρα του, αλλά θέλει να μας πείσει ότι τα αξίζουμε, ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για το έλλειμμα, οι μετανάστες για την ανεργία, οι καθηγητές και οι φοιτητές για το κόστος της Παιδείας και σε λίγο για την κρίση θα φταίνε όλοι εκτός από αυτούς που όντως τα φάγανε: το μεγάλο κεφάλαιο και τους υπαλλήλους του, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Το αλληλοφάγωμα μεταξύ των αδυνάμων είναι στα όπλα αυτής και όλων των κυβερνήσεων που θέλουν να μας φτάσουν στον πάτο. Θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε Έλληνες και ξένους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς, σε αποδοτικούς και μη αποδοτικούς ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η δύναμη είναι στην ενότητα των εργαζομένων και στον αγώνα τους κατά των δυνατών.

Ο φασισμός είναι ο βασικός εκφραστής αυτού του κοινωνικού κανιβαλισμού που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα γεννάει. Καλύπτει τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης, της ανεργίας, της φτώχειας και στρέφει όλη την αγανάκτηση και την οργή στους πιο αδύναμους.. Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζει τον πραγματικό εχθρό, αλλά ήταν και είναι το μακρύ χέρι του κράτους και παρακράτους ενάντια στο εργατικό κίνημα. Άλλωστε, επιτίθεται ευθέως στις ιδέες και την ιστορία του κινήματος, προωθώντας τις πιο μαύρες εκδοχές σκοταδισμού και λογοκρισίας.

Απέναντι στην άνοδο του φασισμού οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν πρώτα και κύρια ενάντια στην πολιτική που τους τσακίζει και να συγκροτήσουν ένα εργατικό και λαϊκό κίνημα ανατροπής με ενότητα ανάμεσα σε όσους εργάζονται σε αυτή τη χώρα. Θεωρούμε αναγκαία την λειτουργία αντιφασιστικής πρωτοβουλίας και στη Χίο (ήδη έχουν εκδηλωθεί αρκετά ανησυχητικά γεγονότα), που πρέπει να βασίζεται στην κοινή και ισότιμη δράση των μαχόμενων πολιτικών δυνάμεων και των σωματείων, συλλόγων, συνελεύσεων, καθώς και των αγωνιστών και κατοίκων του νησιού. Επιδιώκουμε τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας (π.χ. φοιτητικοί σύλλογοι, ιατροί, φαρμακοποιοί, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί), αλλά κυρίως την ουσιαστική και συνεχή λειτουργία της. Να ξεπεράσουμε τις ξεπερασμένες και ηττοπαθείς λογικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, των διαφαινόμενων ηγεμονισμών, των προαποφασισμένων κειμένων και των περιορισμένων δράσεων.

Το περιεχόμενο που προτείνουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, που μόνο σαν επιμέρους κομμάτι της κοινής δράσης και της συνολικής εργατικής απάντησης στο φαινόμενο του φασισμού (και της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι) μπορεί να ιδωθεί, κινείται στο τρίπτυχο:

1) Αντιφασιστική – αντιρατσιστική ενημέρωση και αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου του φασισμού σαν όπλο του συστήματος ενάντια στο κίνημα.

2) Προσπάθεια να αποτρέψουμε και να απαντάμε άμεσα πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και έμπρακτα με κινηματικές λογικές σε κάθε μορφή πρόκλησης των φασιστών σε οποιονδήποτε κάτοικο του νησιού, μετανάστη, μικροπωλητή, αγωνιστή κτλ.

3) Να προωθήσουμε πολιτικές και να επιδιώξουμε την ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης (π.χ. κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συλλογικές κουζίνες, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών κ.α.), αντίστασης (π.χ. επιτροπές ενάντια στα χαράτσια, περιφρούρησης-αποτροπής για τη διακοπή, αλλά και για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμούς κατοικιών, κτλ. ) και συλλογικών αγώνων (π.χ. διεκδίκηση δημοσίων κτηρίων για φοιτητική στέγη κ.α.) που δεν αφήνουν έδαφος στο φασισμό, να εκμεταλλεύεται την απελπισία και την απόγνωση που γεννά η κρίση.

Σαν πρώτο βήμα, οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι στην πρώτη δράση της πρωτοβουλίας, την αντιφασιστική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 19:30, στην Κεντρική πλατεία.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: