Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών

04/02/2013

IMG_3234

Η κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προχωράει σε ένα ακόμα επαίσχυντο χτύπημα στην εργατική τάξη και τον λαό.

Με το Σχέδιο Νόμου «Για την Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις» καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων και σκαφών αναψυχής, αποδέχεται τις προτάσεις των εφοπλιστών για την διάλυση των οργανικών συνθέσεων από ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, καταργεί τη δεκάμηνη δρομολόγηση των συμβατικών πλοίων και την 7μηνη των ταχύπλοων, καθιστώντας ακόμα χειρότερη και δυσκολότερη την συγκοινωνιακή σύνδεση με το νησί μας, τη ζωή των ναυτεργατών και συνολικότερα της οικονομίας και της “ζωής” της Χίου.

Παραδίδει το Λιμενικό Σύστημα, τις υποδομές και τις περιοχές της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο, που το καλεί δια μέσου παραχωρήσεων – ξεπούλημα να «επενδύσει» με πιλότο το εργασιακό καθεστώς σκλαβιάς της COSCO. Εκχωρεί τα πάντα στους φίλους τους εφοπλιστές ενάντια στους ναυτεργάτες, σε βάρος της φτηνής, σταθερής και ασφαλούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών.

Οι δηλώσεις δε του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, του κατά τα άλλα νησιώτη και συμπατριώτη μας, Κ. Μουσουρούλη, για δήθεν διαπραγμάτευση και διάλογο, όταν ταυτόχρονα επιδιώκει να κινήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά και κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες, λέγοντας: “Όσο διαρκεί αυτός ο εποικοδομητικός πιστεύω διάλογος δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης. Πάντως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνίας των νησιωτών», δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας από πλευράς κράτους και τις προθέσεις για την αυταρχική επιβολή των μέτρων του σχεδίου νόμου που θα επιδιώξει, υπακούοντας στα κελεύσματα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ανατροπή της πολιτικής και της τρικομματικής κυβέρνησης, η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και συνολική άμεση επιστροφή στα επίπεδα του 2009. Η ρήξη με την πολιτικές της ΕΕ και η αποδέσμευση από αυτή. Η εθνικοποίηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, στα πλαίσια του χτυπήματος της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας συνολικά, ώστε η μετακίνηση και η κοινωνική ζωή των νησιών μας να μην εξαρτώνται από την κερδοσκοπική μανία και τα παιχνίδια των εφοπλιστών, αλλά να ελέγχεται από την κοινωνία. Το ξαναζωντάνεμα των ναυπηγείων που τα κλείνει η πολιτική ΕΕ, ιδιοκτητών και κυβέρνησης κάτω από δημόσιο έλεγχο για την ανανέωση και διεύρυνση της εθνικοποιημένης ακτοπλοΐας, είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα και τους στόχους που μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, φτηνή, συχνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για τον λαό. Προϋπόθεση για αυτό είναι να σπάσουμε τα δεσμά του κέρδους και της ΕΕ.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ.

ΚΑΤΩ Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΕ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: