Skip to content

Αντίσταση στην καταστροφή της μοναδικής γεωλογικά περιοχής των Κεραμείων και της χυδαίας εμπορικής εκμετάλλευσής τους

07/08/2015

kerameia2Ένα πρωτοφανές έγκλημα κατά της Χίου, του φυσικού της πλούτου και των πολιτών της, επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες με τις αδιαφανείς διαδικασίες του fast track, τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και όλου του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Με άναρθρες κραυγές περί ανάπτυξης και δήθεν δημιουργίας θέσεων εργασίας, κύκλοι μέσα και έξω από τη Χίο, που στόχο έχουν τον δικό τους περαιτέρω πλουτισμό και μόνο, επιδιώκουν τη δημιουργία στην περιοχή Κεραμεία, μίας βιομηχανικής τουριστικής μονάδας-τέρατος χιλίων κλινών. Είναι γνωστό βέβαια από τη διεθνή εμπειρία ότι μονάδες τέτοιου μεγέθους αποσκοπούν στην εσωτερική πλήρη απασχόληση του επισκέπτη τους, ενώ παρέχουν αυτάρκεια σε εστίαση, 24ωρη ψυχαγωγία και λιανικές αγορές. Αντλούν την τροφοδοσία τους από τις οικονομικότερες πηγές και πάντως όχι από την τοπική αγορά όπως ορισμένοι φαντασιώνονται. Απασχολούν εξειδικευμένο μετακλητό προσωπικό, ενώ για τους ντόπιους επιφυλάσσουν εκ περιτροπής εργασία σε βοηθητικές θέσεις με εξευτελιστικές αμοιβές.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι η ευρύτερη περιοχή των Κεραμείων αποτελεί σημείο μοναδικού γεωλογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, αφού στην περιοχή έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων απολιθώματα μαστοδόντων μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και οι παλαιοντολόγοι βεβαιώνουν ότι η περιοχή φιλοξενεί στα εδάφη της ανυπολόγιστους παρόμοιους θησαυρούς! Σε μια εποχή όπου η ξεδιάντροπη ασυνέπεια λόγων και πράξης τείνει να γίνει καθεστώς, δεν προκαλεί έκπληξη η ένοχη σιωπή και ο στρουθοκαμηλισμός των τοπικών αρχών, Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου, παρόλο που κάποιοι από αυτούς πριν εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα είχαν δείξει ότι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου.

Στην περιοχή των Κεραμείων πρέπει να δημιουργηθεί κατά τα διεθνή πρότυπα, γεωλογικό πάρκο και παλαιοντολογικό μουσείο που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρίστες και επιστήμονες, θα δημιουργήσουν μόνιμες και σταθερές στο χρόνο και τις τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας θέσεις εργασίας και θα τονώσουν ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Τέτοιου είδους ανάπτυξη χρειάζεται η Χίος, με αναλογίες στις κλίμακές της, που θα στηρίζεται στις διαχρονικές της ιδιαιτερότητες και θα αναδεικνύει τις μοναδικότητές της και όχι ξεπερασμένα, αρχοντοχωριάτικα μοντέλα που αποδομούν τον χαρακτήρα του νησιού και προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές. Το οφείλουμε στον τόπο αλλά και στις μελλοντικές γενιές.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ανέλαβαν την υπεράσπιση των ολιγαρχών, των μνημονίων και της βίαιης λιτότητας, σήμερα έρχονται να λεηλατήσουν και το φυσικό πλούτο του τόπου με πρόσχημα την ανάπτυξη. Εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την απελπισία με μοναδικό στόχο να μεγιστοποιήσουν τα δικά τους κέρδη. Μην τους πιστεύετε! Καλούμε τους φωτισμένους ανθρώπους αυτού του τόπου, τους ανθρώπους των γραμμάτων, τους ανθρώπους της υπαίθρου που ζουν και μοχθούν στην περιοχή να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απόκρουση αυτής της βαρβαρότητας.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου θα βρεθεί απέναντι. Τα ψεύδη και οι πανηγυρισμοί του κατεστημένου περί ανάπτυξης και δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες. Όσοι νομίζουν ότι με τις διαδικασίες του fast track θα ξεμπερδέψουν και θα επιτύχουν τους σκοπούς τους γελιόνται. Οι ευθύνες τους θα αναδειχθούν ενώ θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την αποτροπή αυτής της καταστροφής σε βάρος της Χίου και την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: